xxx
Voor informatie, neem contact op met Marlon​ Pijpelink,
Directeur WarmCO2

T: 0115 647551 
E: m.pijpelink@warmco.nl

Deelnemers vertellen hoe ze de dag hebben ervaren

Conferentie van WarmCO2 inspireert deelnemers om circulaire projecten op de kaart te zettenOp 29 mei organiseerden WarmCO2 en TU Delft een conferentie waarin ze hun ervaring delen in het opzetten en draaiende houden van een circulair project. Deelnemers uit diverse industrieën en bestuurders toonden hun betrokkenheid voor circulaire initiatieven.

> Bekijk reacties van deelnemers voor de camera van CTV Zeeland NL/EN
> Lees wat deelnemers van de dag vonden

Diverse deelnemers van de conferentie zitten zelf in de orientatiefase, zijn betrokken bij een lopend project of zijn bezig met opzetten van een nieuw circulair project (bij WarmCO2 we noemen we het een industrieel symbiose project). Wat zij missen is de ervaring hoe een ​circulair project in de praktijk werkt; het is nieuw, complex én risicovol.

Het industrieel symbiose project​: Innovatie met technische én sociale componenten

Directies en aandeelhouders willen vooral weten hoe groot het risico is, hoeveel tijd en recourses het kost om een circulair project te realiseren én wanneer die investering terugverdiend wordt. Voor de technische oplossing is het budget en risico prima te berekenen, maar het sociale component is lastig in cijfers uit te drukken.

Initiatiefnemers van circulaire projecten missen vaak het (in)zicht dat je een manier moet vinden om alle betrokken partijen bij elkaar te krijgen én om ze met elkaar te laten communiceren. Participanten van zo'n project hebben vaak de neiging om 'alles zelf op te lossen' en stellen hun eigen belang (en omzet) veilig voordat naar andere partijen geluisterd wordt.

Het opzetten en draaiende houden van een project heeft een belangrijk sociaal component dat serieus tijd en inzet kost terwijl er geen garantie op succes is; een circulair project doe je er niet 'bij' omdat het 'aardig lijkt' of omdat je de techniek wilt leveren, maar vraagt structureel om tijd in de agenda van je organisatie. Alleen met voldoende aandacht voor de sociale kant kun je een project laten ontstaan en succesvol ​laten groeien. Hoe maak je dit sociale component beheersbaar?

Grip krijgen op een industrieel symbiose project

Samen met de TU Delft heeft WarmCO2 gezocht naar theoretische achtergronden hoe je industrieel symbiose projecten kunt opzetten en onderhouden. De ervaring bij WarmCO2 is dat het sociale component in zo'n project onderschat wordt. Over het sociale component heeft TU Delft onderzoek gedaan en een methode met een toolbox ontwikkeld waarmee je praktisch aan de slag kunt. Deze methode is beschikbaar voor organisaties die meer toetsing en voorspelbaarheid in het proces willen om het risico van hun project te verlagen.

Ervaringsdeskundigen aan het woord

Participanten van het WarmCO2 project vertelden vanuit eigen perspectief over hun ervaring met het project en wat hun voordeel binnen het WarmCO2 ecosysteem is. Hieronder de leverancier van restwarmte en restCO2 (Yara) en de afnemers (Tuinders).


Gijsbrecht Gunter van Yara over ambities en acties om uitstoot van afvalsstoffen te verlagen


Koen Neyens​ van Verenigde Groenten tuinders geeft een rondleiding in zijn kassenTijdens de pauzes wordt er door de deelnemers met bevlogenheid gesproken over de uitdagingen van circulaire projecten en initiatieven

Reacties van deelnemers:

Ben de Rue, Gedeputeerde van de provincie Zeeland
'Wat we hier bespreken was al een circulaire economie project voordat de het woord zo bekend was zoals het nu is.'

Reinier Gerrit, Vereniging van de Nederlandse Industrie
​'WarmCO2 is een goed voorbeeld hoe vanuit de chemie een heel belangrijke bijdrage kan worden geleverd aan verduurzaming vn de maatschappij.'

Jan Lonink, Burgemeester Terneuzen
​'Je bespaart hier een hoeveelheid gas van 55.000 huishoudens, het is gigantisch wat daar gebeurt!'

Ira von Harras, Zeeuwse Milieufederatie
​'Dit enorme project is een dienend voorbeeld van hoe het zou kunnen zijn door verschillende branches aan elkaar koppelen ten behoeve van een duurzame samenleving.'

Menno Laan, Provincie Zuid-Holland
​'Je ziet dat de opgave zo groot is dat het nodig is om de regie het centraal op te pakken.'

Ir. Marieke Meeusen, Wageningen Economic Research
'Het hebben heel veel technologie in huis, maar nu is de vraag: hoe doen we het samen?'

Pascal Elegeert, Switch
'Hier zie je circulaire economie is in praktijk gebracht. Het is goed om het eens met eigen ogen te zien.'

Deelnemers de volgende uitspraken treffend voor de dag:

"Het maatschappelijk dividend liep als rode draad door alle presentaties heen"

en als advies: "Stuur op CO2"

Reacties vastgelegd door CTV Zeeland​:

Reportage volledig in nederlands

Review of the conference with English subtitles:

WarmCO2 conferentie in het nieuws:

De conferentie is niet onopgemerkt gebleven; de Zeeuwse media was op de dag ook aanwezig. Hieronder enkele verslagen op hun eigen website:

Verslag van Omroep Zeeland >

Verslag van Groenten Nieuws >

Groenten Nieuws over VGT Verenigde groentetuinders Zeeuws-Vlaanderen >

PDF met informatie over de conferentie >

 
 


Dit is een publicatie van Jenny Crone, directeur WarmCO2

Koploper hoogwaardige restwarmte en rest CO2